Bugun...



Teyemmümle İlgili Hükümler

Teyemmümle İlgili Hükümler

facebook-paylas
Tarih: 18-12-2021 09:41

Teyemmümle İlgili Hükümler

Soru 200: Teyemmümün sahih olduğu toprak, alçı ve taş gibi şeyler duvarda olursa, onların üzerine teyemmüm etmek sahih midir? Yoksa onların yer üzerinde olması mı gerekir?

Cevap: Teyemmümün doğruluğunda bunların yerde olması şart değildir.

Soru 201: Eğer cünüp olur ve hamama ulaşma imkanım olmadığından birkaç gün cünüp olarak kalırsam, acaba gusül yerine bir defa teyemmüm ettikten sonra eğer küçük abdest hasıl olursa, diğer namazlar için önceki gibi abdest almam veya teyemmüm etmem gerekir mi? Yoksa, bir teyemmümle yetinebilir miyim? Yenilemem gerektiğinde abdest mi almam gerekir, teyemmüm mü?

Cevap: Cünüp olan kimse, gusül yerine doğru olarak teyemmüm ettikten sonra, küçük abdesti bozulursa ve teyemmüm için var olan şer’i özrü devam ederse, ihtiyat gereği gusül yerine teyemmüm etmeli, daha sonra abdest almalıdır. Eğer abdest alma konusunda da mazursa onun yerine bir teyemmüm yapmalıdır.

Soru 202: Gusülde olan hükümler gusül yerine olan teyemmümde de geçerli midir? Yani, teyemmümle de camiye girmek caiz midir?

Cevap: Vakit darlığı yüzünden gusül yerine alınan teyemmüm hariç, gusül için geçerli olan bütün şer'î eserleri (hükümleri) gusül yerine yapılan teyemmüme de uygulamak caizdir.

Soru 203: Savaşta yara alarak omuriliği kopması yüzünden meslus olan (idrarını tutamayan) bir kimsenin, hamama gitmesinde bir miktar zahmet olduğundan dolayı Cuma guslü, ziyaret guslü ve benzeri gibi müstehap gusüller yerine teyemmüm edebilir mi?

Cevap: Taharetin şart olduğu yerler dışında, teyemmümün gusül yerine geçebilmesi şüphelidir. Ancak guslün meşakkati gerektirdiği yerlerde, kabul olma ümidiyle müstehap gusüller yerine teyemmüm edilmesinin bir mahzuru yoktur.

Soru 204: Su olmadığı veya suyun kendisine zararlı olduğu için gusül (cenabet guslü) yerine teyemmüm eden bir kimse, camiye gidip cemaat namazı kılabilir mi? Bu adamın Kuran okumasının hükmü nedir?

Cevap: Teyemmüm etmesini caiz kılan mazereti kalkmadıkça ve teyemmüm batıl olmadıkça yaptığı teyemmümle taharetin şart olduğu bütün amelleri yapabilir.

Soru 205: Uykuda iken insandan bir rutubet gelir ve uyandıktan sonra hiçbir şey hatırlamaz, ama elbisesinde rutubet olduğunu görürse, sabah namazının vakti daralması nedeniyle hatırlamak için düşünmeye de vakti olmazsa; bu durumda ne yapmalıdır? Abdest yerine mi teyemmüm etmeye niyet etmelidir, gusül yerine mi?

Cevap: Eğer, cünüp olduğunu bilirse, gusletmesi farzdır; vakit dar ise bedenini temizledikten sonra, teyemmüm etmelidir. Sonra geniş bir zamanda gusül eder. Ancak ihtilam ve cünüp olduğunda şüphe ederse üzerinde cenabet vazifesi yoktur.

Soru 206: Hadis-i şerifte, her gün hamama gitmek insanı zayıflattığının buyrulduğu dikkate alınarak; birkaç gece aralıksız cünüp olan kimsenin görevi nedir?

Cevap: Gusletmesi farzdır. Ancak suyun ona zararı olursa, görevi teyemmüm etmektir.

Soru 207: Bir hastalık nedeniyle elimde olmadan, zevk söz konusu olmaksızın benden sık sık meni geliyor. Bu durumda namaz konusunda görevim nedir?

Cevap: Eğer, her namaz için gusletmenin size zararı veya çetinliği olursa, vücudunuzu temizledikten sonra teyemmümle namaz kılmalısınız.

Soru 208: Guslederse hasta olacağına inandığından dolayı cenabet guslünü terk edip sabah namazını teyemmümle kılan bir kimsenin hükmü nedir?

Cevap: Eğer, gusletmenin ona zarar vereceğine inanırsa, teyemmüm etmesinin sakıncası yoktur ve onunla namazı da sahihtir.

Soru 209: Teyemmüm nasıl alınır? Abdest yerine alınan teyemmümle gusül yerine alınan arasında bir fark var mıdır?

Cevap: Teyemmüm şu şekilde yapılır: Şahıs önce niyet etmeli; daha sonra teyemmüm etmenin sahih olduğu bir şeye iki elini vurarak, onları anlın tamamına saçın bittiği yerden ta burun ucuna kadar sürmelidir. Daha sonra sol elin iç kısmını sağ elin üstünün tamamına ve sağ elin üst kısmını sol elin üst kısmının tamamına sürmelidir. İhtiyatı vacip gereği şahıs, sol eli sağ elin ve sağ elide sol elin üzerine çekmeden önce de ellerini yere vurmalıdır. Abdest yerine yapılan teyemmümle gusül yerine alınan teyemmüm arasında bir fark yoktur.

Soru 210: Kireç ve alçı taşıyla onların pişirilmişlerine ve tuğlaya teyemmüm etmenin hükmü nedir?

Cevap: Kireç ve alçı taşı gibi yer yüzünden sayılacak şeylere teyemmüm etmenin sakıncası yoktur. Bunların pişirilmişlerine, tuğlaya ve benzerlerine teyemmüm etmenin sahih oluşu uzak bir ihtimal değildir.

Soru 211: Teyemmüm edilen şeylerin pak olması gerektiğini buyurmuşsunuz. Acaba teyemmüm azalarının da (alın ve el üstleri) pak olması gerekir mi?

Cevap: İhtiyata uygun olan mümkün olduğu takdirde alın ve el üstlerinin de pak olmasıdır. Ancak bu mümkün olmazsa öylece teyemmüm edilmelidir. Gerçi her iki durumda taharetin şart olmaması uzak bir ihtimal değildir.

Soru 212: Eğer bir insan abdest alamaz ve teyemmüm imkanına da sahip değilse vazifesi nedir?

Cevap: Eğer bir insan abdest alamaz ve teyemmüm imkanına da sahip olmazsa, namaz vaktinde öylece namazını kılıp daha sonra abdest veya teyemmümle namazını kaza etmelidir.

Soru 213: Ben bir cilt hastalığına yakalandım. Yıkandığımda cildim kuruyor; hatta el ve yüzümü yıkadığımda da bu durum ortaya çıkıyor. Dolayısıyla, vücuduma yağ sürmek zorundayım. Bu yüzden de abdest almak istediğimde zorluk çekiyorum; özellikle de sabah namazı için abdest almam çok zor oluyor. Bu durumda, sabahları abdest yerine teyemmüm etmem caiz midir?

Cevap: Eğer su kullanmanın size zararı varsa, abdest almaktan kaçının ve onun yerine teyemmüm edin. Ancak su kullanmanın zararı yoksa ve adı geçen yağ suyun abdest azalarına ulaşmasına engel teşkil etmiyorsa, abdest alınmalıdır. Engel teşkil ettiği takdirde, eğer siz yağı temizleyip abdest aldıktan sonra tekrar onu sürebiliyorsanız teyemmüm edemezsiniz.

Soru 214: Vaktin dar olduğunu zannederek teyemmümle namaz kıldıktan sonra, abdest için de yeterli vaktin olduğunu anlayan bir kimsenin bu namazının hükmü nedir?

Cevap: O namazı yeniden kılması gerekir.

Soru 215: Hamamı olmayan ve soğuk iklime sahip bir yerde yaşıyoruz. Bazen mübarek Ramazan ayında sabah ezanından önce uykudan uyandığımda cünüp olduğumu görüyorum. Bu vakitte suyun soğuk olmasının yanı sıra, halkın gözü önünde genç bir adam gece yarısı kalkıp bir küçük kazan ve benzerinde ısıtılan suyla gusletmesi de ayıptır. Bu durumda, yarının orucu hususunda görevim nedir? Teyemmüm edebilir miyim? Ve gusledemediğim takdirde orucu yememin hükmü nedir?

Cevap: Bir işin yalnızca zor olması veya halkın gözünde ayıp olması şer'î açıdan özür sayılmaz; gusletmek mükellefe çok çetin veya zararlı olmadıkça mümkün olan bir yolla gusletmelidir. Ama eğer çok meşakkatli veya zararlı olursa, görevi teyemmüm etmektir. Bu durumda, şafaktan önce teyemmüm ederse orucu sahihtir. Ama eğer teyemmüm de etmezse, orucu batıldır; ancak, gün boyunca orucu bozan şeylerden sakınması gerekir.




Bu haber 2503 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AHKAM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI