Bugun...


Tevekkül Erol

facebook-paylas
Mübarek Ramazan Ayı
Tarih: 12-03-2024 07:37:00 Güncelleme: 12-03-2024 07:37:00


Bismih-i Teala

“Ey iman edenler! (Hükmü) sizden öncekilere yazıldığı gibi size de yazılmıştır; umulur ki takvalı olasınız.”  Bakara/ 183

İnsan on bir ay işlediği günahlardan dolayı Şeytana kul olmaktan arınıp, Rabbine kul olmayı irade etmek için, Rahmet, Mağfiret, Bereket ve Ziyafetullah ayı olan, (Allah’ın ziyafet sofrasına davet) mübarek Ramazan ayını tekrar idrak etmeği bir fırsat bilmelidir.

Müminler her gün bayram, şevk, umut ve rahmet kapılarını açan şanı yüce Rabbine yakın olmak, gece ve gündüz oruç, Kur’an, velayet-i Mehdeviyet ve ibadet nuruyla ruhunu, kalbini, düşüncesini, tefekkürünü, ferasetini, basiretini ve aklını her türlü dünyevi yozlaşmadan temizleme gayret etmelidir.

Mübarek Ramazan ayı sadece oruç tutma değil, belki onunla beraber cihat, Gazze’yi ve direniş cephesini algılama, mazluma yar, zalime, müstekbire düşman, fakir açları, Gazze’deki insanların açlığını hissetmek ve adaleti özümseme ayıdır. Ramazan ayı Kur’an ayıdır

Yukarıda okuduğumuz Ayet-i Kerime’nin sonunda buyurduğu çok önemli bir cümle vurgusu vardır. “Umulur ki takvalı olasınız.”

Oruç tutarak aç kalmak marifet değil çünkü insan her zor şartta aç kalabilir, ama marifet o oruçu tutarak insana ne kazandırması ve takvalı olmasıdır.

Takva çok derin bir anlam ifade ediyor, öyle ki İmam Cafer Sadık (a.s) ayetin “umulur ki takvalı olasınız” cümlesi için buyuruyor: “Bu özel müminler için kullanılan bir kavramdır.” Yani ancak müminler takvasını geliştirerek kurtuluşa erebilir. Ramazan ve orucun mahiyetini anlayabilir.

Dolayısıyla Ramazan ayı her anlamda müminlerin gelişimini sağlayan özel bir takva elbisesi niteliğini taşıyan özel bir ziyafet sofrasıdır. Allah o kadar merhamet sahibidir ki herkesi bu ziyafet sofrasına davet ediyor, ama bu sofraya oturma ruhsatı alabilmek marifettir. İşte burada müminin özelliği ortaya çıkıyor ve o ruhsatı nasıl alabilirimin gayreti içine giriyor.

Ramazan ayı ve oruç tutmada birçok özellik vardır. Onlardan bazı özellik ve faydalarını hadisler bize beyan etmektedir.

İmam Hasan (a.s) şöyle buyuruyor:

“Bir gün Yahudi toplumun ileri gelen bilim adamlarından bir tanesi Hz. Resulullah’ın huzuruna vararak farklı konularda ki sorularla beraber, Ramazan ayı ve oruç hakkında şöyle sordu: Ey Muhammed (s.a.a)! Allah, neden senin ümmetine otuz gün orucu farz kıldı? Oysa geçmiş ümmetler için daha fazlasını farz kılmıştı.

Hz. Resulullah (s.a.a) cevaben şöyle buyurdu: (Hz) Âdem (a.s) o gün o ağaçtan meyve yedikten sonra otuz gün karnında öyle kaldı ve yediğini tahliye etmedi. Çünkü Âdem insanların babasıdır ve her insanda onun beden organlarının kalıntısı vardır. İnsanların tok ve açlığı algılaması için Allah, onun nesline otuz gün oruç tutmayı farz ve geceleri yemelerine ise, ruhsat verilerek, İlahi rahmete ulaşmalarını sağlamıştır.

Hz. Resulullah şöyle buyurdu: Allah, Âdem ve tüm nesline otuz gün oruç tatmayı farz kıldı. (Yahudi’nin öteki ümmetlere otuz günden fazla farz kıldı sözüne cevap olarak buyurdu). Herkes için otuz gün farz kılındı. Dolayısıyla benim ümmetime (fazilet sahibi insanlar gibi) otuz gün oruç tutmak farz kılındı.

“Ey iman edenler! Oruç (Hükmü) sizden öncekilere yazıldığı gibi size de yazılmıştır” ayetini okudu. Bakara/183

Yahudi bilim adamı “doğrudur ya Muhammed (s.a.a)” diye arz etti. Sonra şöyle sordu: “Ya Muhammed (s.a.a)! Oruç tutan bir insanın mükafatı var mıdır?”

Hz. Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdular: Eğer bir mümin Ramazan ayında oruç tutar ve onu (eksiksiz) Rabbine takdim ederse (sunarsa), Allah o mümin için yedi (7) özellik takdir eder.

1 - Ramazan ayında oruç tutan bir mümin, yediği Haramı bedeninden dışarı atar ve nefsini, kalbini, ruhunu ve aklını temizlemiş olur.

2 - Oruç tutan bir mümin, Allah’ın (özel) rahmetine yaklaşır.

3 - Oruç tutan bir mümin, babası Ademin ( çünkü insanlar onun bedeninin bir parçasıdır) yaptıklarının keffaresini ödemiş olur.

4 - Oruç tutan bir mümin, canını Rabbine teslim ettiği esnasındaki zorluk ve çetin anında ölümü kolaylaştırır.

5 - Oruç tutan bir mümin, kıyamet gününün açlık ve susuzluğundan uzak tutularak emniyete alınır.

6 - Oruç tutan bir mümin, cennete girer ve cehennem ateşinden uzak tutularak güvende olur.

7 - Oruç tutan bir mümine, Allah ona cennetin özel meyvelerinden ikram eder.

(Cennette herkese her meyveden ikram edilmez, çünkü her makamın farklı özellikli meyveleri vardır, o makama layık olanlara o makamda ki meyvelerden ikram edilir. (Tefsir-i Ehl-i beyt c. 2 s. 848; Men la Yehzuruhu’l Fakih c.2 s.73 ve sair kaynaklar.)

 

Müminlerin makam ve faziletinin diğer özel insanlarla eşdeğer de oluşunun açıklaması.

Hefesi b. Ğiyas-in Nahafi şöyle diyor: Ben İmam Cafer Sadık’tan (a.s) şöyle buyurduğunu duydum: Allah Ramazan ayı orucunu bizden önce ki hiçbir ümmet farz kılmamıştır.

Dedim “Ey Resulullah’ın oğlu! Peki Allah Kur’an da buyuruyor: “Ey iman edenler! Oruç (hükmü) sizden öncekilere yazıldığı gibi size de yazılmıştır” Bakara/ 183.

 

İmam (a.s) şöyle buyurdu: Bu ayette buyurulan şudur; Allah bütün peygamberlere Ramazan ayının orucunu farz kılmıştır; peygamberlerin ümmetleri için değildir. (Sadece Hz. Resulullah ve ümmetine beraber farz kılmıştır. Dolayısıyla bu ümmeti onun için faziletli kıldı. Bu üstün ve faziletten dolayı Hz. Resulullah ve ümmetini diğer ümmetlerden üstün ve fazilet sahibi karar kılmıştır.

(Tefsir-i Ehl-i Beyt c. 2 s. 848; Men La Yehzuruhu’l Fakih s.2 s. 99; Vesailü’ş-Şia c.1 s. 240.)

 

Allah’ım! Filistin Gazze’deki mazlumların zorluklarını idrak etme tevfiğini nasip ederek, ibadetlerimizi kabul olan ibadetlerden karar ver inşallah..



Bu yazı 276 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI