Bugun...


Ali Çalar

facebook-paylas
Muharrem Yasına Tavsiyeler
Tarih: 16-09-2019 10:08:00 Güncelleme: 16-09-2019 10:08:00


Hazreti Hüseyin (a.s) ve 72 yaranının Kerbela çölünde şehadetlerinin yıldönümü yaklaşmaktadır.
 
Asırlardır Ehl-i Beyt (a.s) aşıkları bu yas merasimlerine katılarak İmam Hüseyin (a.s) ve yarenini yeniden anarak gözyaşı döküp yas tutmaktadırlar.
 
Bu önemli programın da bizler tarafından gelecekteki nesillere daha güzel bir şekilde ulaştırılması elzemdir.
 
Bu hususta yas merasimine katılan tüm Ehl-i Beyt (a.s) aşıklarının ve özellikle de gençlerimizin bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir.
 
Aklımıza gelen kaç noktayı zikrediyoruz, ümit edilir ki şu noktalara özellikle dikkat edilsin.
 
İLİM ve MARİFET
 
Ehl-i Beyt’in (a.s) ve özellikle İmam Hüseyin’in (a.s), müminler nezdinde iki boyutu vardır. Sevgi boyutu ve de ilmi boyutu. Bunun her ikisi de çok önemlidir. Bir Müslüman’da sevginin olup, ilmin olmaması mümkündür. Bunun kendiside bir değerdir, ama sevgi ilimle süslenirse ve güçlendirilirse daha da güzel olur. İlim marifet getirir ve sevgiyi artırır.
 
İmam Hüseyin (a.s) âşıklarının, İmam Hüseyin (a.s) ve Ehl-i Beyt’in (a.s) hayatları, yaşantıları, düşünceleri ve amelleri hakkında bilgiye sahip olmaları çok önemlidir. Bu ilmin azlığı ve çokluğu şahıslara göre değişebilir. Ama her aşığın, hiç olmazsa yüzeysel bir bilgiye sahip olması zorunludur. Kendilerine sorulduğunda anlatabilecekleri bir bilginin olması gerekir. İmam Hüseyin (a.s) kimdir? Kimin evladıdır? Kerbela nedir? Aşura ve Kerbela’nın tarihi nedir? İmam Hüseyin’in (a.s) Kerbela’daki kıyamının felsefe ve amacı nedir? Aşura’ya kadarki ve sonrasındaki tarihi süreçte neler olmuştur?
 
Hz. Rasulullah’ın (s.a.a) ve onun pak Ehl-i Beyt’inin (a.s) hayatı hakkında bilgilere sahip olmak bu mektebe gönül veren herkesin vazifesidir.
 
Tabiki bununla birlikte ahlak, akaid gibi diğer noktalarda da gerekli bilgiye sahip olmak da gerekmektedir.
 
HALİS NİYET
 
Tüm ibadetler ancak Allah rızası için yapılırsa değer kazanır. İçinde Allah rızası olmayan hiçbir ibadet kabul değildir.
 
İmam Hüseyin (a.s) âşıkları da yaptıkları ibadetleri ve tuttukları yas merasimlerini Allah rızası için yapmalıdırlar. Amaçları başkalarının onları görmesi, aferin demesi değil, sadece Allah’ın rızasını kazanmak olmalıdır. Yaptıklarının karşılığın sadece O’ndan beklemelidirler.
 
AHLAK ve AMEL
 
Hüseyin (a.s) âşıklarının kendi hayat ve yaşam şekillerine dikkat etmeleri gereklidir. Yaşam tarzların İslam’a uygun bir şekilde olmalıdır.
 
İslami ahlaka sahip olunmalı, tüm hareket ve davranışlar İslam’a uygun olmalıdır.
 
Hadiste buyrulduğu gibi, bizim Ehl-i Beyt’e (a.s) süs olmamız, onların gurur duyacakları kimseler olmamız ve onları üzecek davranışlardan uzak olmamız gerekmektedir.
 
Bunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki; Müslümanlar İslam dininin ameli göstergeleridirler, diğer insanlar onlara baktıklarında İslam’ı görmekteler. İmam Hüseyin (a.s) âşıkları, kendilerinin İslam’ın ve Caferi mezhebinin birer göstergesi, temsilcisi olduklarını unutmamalı ve her adımlarına dikkat etmelidirler.
 
Yüce İslam dininin emirlerini yerine getirmede, yasakladığı şeylerden uzak durmada ön saflarda olmaları gereklidir.
 
Ahlaki kurallara mümkün olduğu mertebede riayet edilmelidir. Giyim tarzı, temizlik, konuşma ve davranışlar dikkat edilmesi gereken noktalardır.
 
ZAHİRİ ADAB
 
Yas merasimlerine katılan kardeşlerimiz, Kerbela şehitlerinin yasını tuttukları bilincinde olmalı, zahiri kurallara da dikkat etmelidirler. Giyimlerine, saç şekillerine, beden ve elbise temizliğine dikkat etmelidirler.
 
Yas merasimleri esnasında yersiz ve gereksiz hareketlerden kaçınmalıdırlar.
 
Yas merasiminde oldukları yüzlerinden anlaşılmalıdır, bir hüzün göstergesi yüzlerinde olmalıdır.
 
Başkalarını rahatsız etmemeye, kalp kırmamaya özen gösterilmelidir. Gülmekten, yersiz hareketlerden ve yas merasimlerine yakışmayacak hareketlerden kaçınmalıdırlar.
 
Ayrıyeten okunan şiir ve sinezenilerin ritminin güzel olmasına, metinlerin içerik ve manasının güzel olmasına dikkat edilmelidir.
 
Özellikle yöresel dillere uygun şiir ve metinlerin de seçilmesi daha uygun olacaktır.
 
Bazı şiir ve metinlerin, bazı yerlerde güzel ve uygun olduğu gibi başka bir yerde uygun olmayabileceğini unutmayalım.
 
Örnek olarak hiç Azeri diline hakim kimsenin olmadığı bir toplumda Arapça ve Azerice kelime ve cümlenin bol olduğu bir şiiri seçmek hiç uygun olmayacaktır.
 
Ya da başka düşüncelere sahip olan grupların genelde yaşadığı bir toplumda, onların değerlerine hakaret sayılabilecek cümleler içerebilecek şiirler kesinlikle seçilmemelidir.
 
Muharrem ve Sefer ayında yapılacak tüm merasimlerin İmam Hüseyin (a.s) ve Ehl-i Beyt (a.s) tarafından kabul görmesi ümit ve arzusuyla.
 
İbadet ve itaatleriniz kabul olsun.


Bu yazı 3350 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI