Bugun...


Ali Akın Caba

facebook-paylas
HAYATINIZA MÜDAHALE ETSE, YİNE DE SEVER MİSİNİZ?!
Tarih: 18-09-2021 09:18:00 Güncelleme: 18-09-2021 09:18:00


Bizler Müslümansız; Peygamber Efendimizi, Ehlibeytini, 12 İmamlar’ı ve İlahi önderler ve rehberleri sevmekteyiz.

Bu sevgimizi hiç sorguladık mı?

Bizim bu sevgimiz uzaktan sevgidir. Peki, uzaktan sevgi nedir; yakından sevgi nedir?

Uzaktan sevgi hayatımıza karışılmadan ve hareketlerimize müdahale edilmeden olan sevgidir. Yakından sevgi ise tavırlarımıza, davranışlarımıza, hatta günlük hayatımıza birebir karışılması ve müdahale edilmesine rağmen olan sevgidir.

Biz, Peygamber Efendimizi (s.a.a) seviyoruz. Ama bu sevgi uzaktan sevgidir. Elbette bütün Müslümanlara buyurduğu emir ve yasakları vardır; ama bizim kastımız bu değildir. Birebir hayatımıza müdahalesi yoktur. Örneğin filan kimse, bugün şuraya gidip bu işi yap veya filan hareketin yanlış, o hareketini değiştir, gibi birebir hayatımıza karışmamaktadır.

12 İmamlar hakkında da durum böyledir. 12 İmamları seviyoruz; ama hangimizin hayatına birebir karışıyorlar?! Rehberi, seviyoruz. Ama şimdiye kadar hangimizin hayatına karıştı?

Bu şekilde uzaktan sevgi kolaydır. Önemli olan yakından sevgidir.

İmam Hüseyin (a.s) Yezit’e karşı kıyam başlatmadan önce seveni çoktu; çünkü birçok kimsenin hayatına birebir müdahale etmiyordu. On binlerce kimse vardı yanında. Ama Yezit’e karşı kıyam başlattığında herkes etrafından dağıldı ve Kerbela’da sadece 72 kişi kaldı yanında.

Bizler de İmam Hüseyin’i sevdiğimizi söylüyoruz; acaba hayatımıza o zamanki gibi karışsa yine de sever miydik?

12 İmamların sonuncusu İmam Mehdi’yi sevdiğimizi iddia ediyoruz ve her gün Allah’ım! İmam Mehdi’nin zuhurunu çabuklaştır, diye dua ediyoruz. Şimdilik bu sevgimiz, uzaktan sevgidir. Zuhur ettiğinde hayatımıza karıştığında yine de sevecek miyiz; acaba yanında yer alacak mıyız, yoksa Allah göstermesin karşısında mı yer alacağız? Ahmet, sen malının şu kadarını getir, Mehmet, sen bulunduğun makama layık değilsin, bırak o makama başka birisi gelsin, dediğinde acaba nasıl tepki vereceğiz? Malımızdan veya o makamımızdan geçebilecek miyiz? Ya da senin filan davranışın doğru değil, o davranışını değiştir, dediğinde ne yapacağız? Rehber hakkında da bunlar geçerli. Birebir hayatımıza karıştığında yine de sevecek miyiz?

Yakından sevgi önemlidir, yani hayatımızın her alanına, her günkü davranışlarımıza karışsa da sevebilmek önemlidir.

Aslında, hakikatte uzaktan ve yakından sevgi diye bir şey yoktur. Sevgi tektir. Hakiki sevgi varsa insan uzaktan da sever yakından da sever; hayatına karışsa da sever, karışmasa da sever. Hayatına karışınca sevmiyorsa, bu şahsın aslında öncesinde de sevmediği anlaşılır.

Bütün İlahi önderler hakkında bu sevgimizi sorgulayalım. Acaba sevgimiz uzaktan mı yakından mı?!!!

Allah’ım! Bizleri; Peygamber Efendimize, Ehlibeytine, 12 İmamlara, İmam Mehdi’ye, Rehber’e gerçek manada sevgi ve muhabbet besleyen kullarından karar kıl!!!

Alevi Din Alimi

Ali Akın Caba



Bu yazı 1999 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI