Bugun...


Ali Akın Caba

facebook-paylas
ANADOLU'DA BİR BAYRAM KUTLANIYOR...
Tarih: 27-07-2021 12:41:00 Güncelleme: 27-07-2021 12:41:00


Aleviler kutluyor bu bayramı Anadolu’da.

Bu bayram, farklı bir bayram; uyanışın bayramı.

Bu bayramı hakkıyla kutlamak; uyanmanın, bilinçlenmenin, zulme karşı dur demenin göstergesidir.

İnançlarımızı gizleme dönemi bitti artık. Şimdi anlatma zamanıdır. İnancımızı gizlemek zorunda olduğumuz için yıllardır kutlanmıyordu bu bayram Anadolu’da. Unutulmak üzereydi. Ama artık kutlanıyor.

Peki nedir bu bayram? Hz. İmam Ali (a.s)’nin Peygamber Efendimiz (s.a.a) tarafından halife olarak ilan edildiği günün bayramıdır. Adı nedir bu bayramın? Velayet bayramıdır. Gadir Hum bayramı da denmiştir. Çünkü İmam Ali (a.s)’nin halifeliği Gadir Hum denilen bir yerde ilan edilmiştir.

Evet, Anadolu’da kutlanan bu bayramın adı Gadir Hum bayramı, Velayet bayramıdır.

Peygamber Efendimiz (s.a.a) ömrünün sonlarında veda haccından dönerken Gadir Hum denilen bir bölgede İmam Ali (a.s)’nin elini kaldırarak şöyle buyurmuştur: “Ben kimin velisi isem (kimin üzerinde yetki sahibi isem) Ali de onun velisidir.”

Peygamberimiz bu cümlesiyle şunu ilan ediyordu: Allah’ın emri ile nasıl ki bana itaat etmeniz farzdı, artık İmam Ali’ye de bana olduğu gibi itaat etmeniz farzdır. Yani benden sonra sizin başınıza geçecek hak halife Ali’dir. Eğer doğru yoldan, hak yoldan gitmek istiyorsanız, İmam Ali’ye bakın, onun sözlerini dinleyin. Benim getirdiğim bu yolu sürdürecek olan Ali’dir. İslam Dininin önderi, koruyucusu, lideri benden sonra Ali’dir.

Peygamber Efendimiz (s.a.a) İmam Ali (a.s) hakkında şöyle buyurmuştur:

“Bütün insanları bir vadiden giderken ve Ali b. Ebi Talip’i de tek başına başka bir vadiden giderken görürsen, Ali’nin peşinden git.” Çoğunluğa veya geçmişi çok iyi olanlara bakma! Sen sadece İmam Ali’ye bak. O, ne diyorsa ne yapıyorsa onu yap.

İnancın, hakkın, marifetin, adaletin, zulme karşı dur demenin haykırışıdır bu bayram.

Bu bayram, hakikat ve marifet makamında kutlandığı zaman zulümler azalacak, adalet güçlenecektir. Bu yüzden mazlumların bayramı, zulümden kurtulmanın da bayramı diyebilirsin.

Bu bayram, Ehlibeyt’in, 12 İmamlar’ın bayramıdır. Bu bayram kutlandıkça bu yol unutulmayacak bir sonraki nesillere aktarılacaktır.

Evet, artık Aleviler daha da bilinçlenerek bu bayramı coşkuyla kutluyor Anadolu’da. Çünkü Aleviliğin Anadolu’da unutulmasını istemiyorlar, kuşaktan kuşağa ileriki nesillere de ulaşmasını istiyorlar.

Coşkuyla kutluyorlar, çünkü yıllardır anlatamadıkları içlerindeki aşkı, muhabbeti haykırıyorlar.

Evet, aşkı, muhabbeti, insanlığı toplumlara kazandıran bu bayramı kutluyoruz.

Anadolu topraklarında yeşermeye başlayan bu bayram kutlu olsun. Gadir Hum bayramınız kutlu olsun…

Alevi Din Alimi

Ali Akın Caba



Bu yazı 2114 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI