Bugun...


Metin Atam

facebook-paylas
Helal Lokmanın Etkileri - 2
Tarih: 28-05-2024 11:02:00 Güncelleme: 28-05-2024 11:02:00


(Üstat Mesut Âli'nin aynı adlı sohbetinden uyarlanmıştır)

II. Bölüm Şeytan Nasıl Hükmeder

 

Ayetullah Mirza Rahim Erbab (1875-1975) bir gün oturmuş, reyhan temizliyordu. Eline bir reyhan dalı alıyor, sonra da yapraklarını büyük bir dikkatle tane tane koparıyordu. Yanında oturanlardan biri onun böyle yavaş yavaş iş yaptığını görünce dayanamayıp araya girdi.

- Hacı ağa, sebze böyle temizlenmez ki... Eğer bu şekilde temizlerseniz iki saate işiniz bitmez; sapını yukarıdan tutup aşağıya doğru çekin, bütün yapraklar elinize gelecektir!

 

Ayetullah Erbab'ın verdiği cevap çok ilginçtir. Dedi ki:

- Değerli kardeşim, onu ben de biliyorum; ama böyle yapacak olursam dalında kalan ve gözden kaçan yapraklar olur diye endişe ediyorum. Sonra onu çöpe attığımda kıyamette ‘Ben bir müminin midesinde nura dönüşecek ve melekut alemine yükselecektim, ama sen buna izin vermedin!’ derse, ne yaparım. Onun yaratılış amacı zaten helal bir rızık olarak yenilmek değil mi?

 

Evet, bitkiler de böyledir. Bunlar boş yere yaratılmadılar. Her şeyin belirli bir varlık sebebi vardır ve onları zayi etmemek gerekir.

 

Yapılması müstahap olan birtakım ameller hakkında ‘Kurban kesin’, ‘belaları def edin’ gibi tavsiyeler yer almışsa, bunları küçümsemeyin. Özellikle günümüzde dalga dalga belalar üzerimize doğru gelirken Allah'a olan sabrımızı, şükrümüzü, teşekkürümüzü ve hacetimizi dile getirmek amacıyla kurban kesmek; etinden, kemiğinden, organlarından da konu komşuyu doyurmak neden kötü bir davranış olsun?

 

Ağaç dikimini her zaman yapabilirsiniz. Ama bunu kurbanla yer değiştirmek, dinî birtakım ritüelleri yok etmek anlamına gelmez mi? Bu durumda diktiğiniz ağacın size ilahi bir getirisi de olmaz.

 

Gelelim haram lokmalara...  Haram lokmalar da Şeytan tarafından elimize ulaşır. Çünkü haram lokma bir nur veya ilahi bir inayet değildir. Eğer öyle olsaydı, melekler, peygamberler ve Ehlibeyt İmamları (a.s) aracılığıyla bize ulaşırdı. Haşa ki Allah'tan ve O'nun seçkin kullarından (a.s) ne bir şer, ne bir haram ve ne de olumsuz bir iş sadır olmaz. Nurdan ancak nur sadır olur.

 

Evet, siz görünürde mesela haram parayı veya haram lokmayı falan kişiden alıyorsunuz. Ama bu, işin görünürdeki yanıdır. Arka planda Şeytan birtakım entrikalarla ortamı hazırlamış ve size ulaştıracağını ulaştırmıştır.

“Kâfirlerin velileri ise, tağuttur. Onları nurdan karanlıklara çıkarırlar.”  (Bakara, 257)

 

Tağut, “tuğyan eden”, “taşkınlık eden” anlamına gelen bir kavramdır. Burada tağuttan kasıt, ilk taşkınlık eden varlıktır. Yani Şeytan ve onun askerleridir. Kötü ve haram işler, onun velayeti ve organizasyonu neticesinde gerçekleşir. Yani Şeytan birtakım kötü insanları (kâfirleri vs.) velayeti altına alarak ve onlara hükmederek yapmak istediğini yapar.

 

Devam Edecek…



Bu yazı 396 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI