Bugun...



Erbain Ziyareti Hükümleri - 2

Bismillahirrahmanirrahim

facebook-paylas
Tarih: 22-08-2023 10:50

Erbain Ziyareti Hükümleri - 2

Erbain Nezirlerinden Geriye Kalanları Erbain Dışında Kullanmak

Soru 11: Erbain merasiminin düzenlenmesinde bardak, çay, şeker vb… şeyler için halkın hediye ettiği paradan bir miktar arttı. Bu kalan miktarı sene içerisinde İmam Hüseyin (a.s) için düzenlenen merasimlerde kullanabilir miyiz? Ya da onları gelecek seneki Erbain merasiminde kullanmak için bekletmeli miyiz?

Cevap: Hediye edenlerin rızasına tabidir.

 

İçmek İçin Nezredilen Hazır Suyla Abdest Almak

Soru 12: Ziyaretçilerin içmesi için nezir edilen ve içmek için mi ya da başka bir iş için mi olduğu belirtilmeyen hazır suyla (pet şişelerdeki içme suyu gibi) abdest almanın bir sakıncası var mıdır?

Cevap: Varsayılan durumda caiz değildir. Ancak suyun sahibinin rızası olduğunu bilirse, sakıncasızdır.

 

Hizmet Çadırlarında Çalışanlarının Giderleri

Soru 13: Erbainde Necef, Kerbela ve ziyaretçilerin hareket güzergâhında kurulan hizmet çadırlarında, bazı ziyaretçiler hizmetli olarak sabit bir şekilde bu çadırlarda hizmet vermek için görev yapmakta ve ayrıca kendileri de Erbain ziyaretçisi sayılmaktadır. Hizmet çadırlarını kuranların sorusu şudur: Acaba hizmet edecek kimseleri gönderirken bunların vize, gidiş ve geliş masraflarını halkın İmam Hüseyin’in (a.s) Erbaini için hediye ettikleri nezirlerden karşılayabilir miyiz?

Cevap: Hediye edenlerin niyetine tabidir; eğer niyetleri mutlak olursa, sakıncası yoktur.

 

Erbain Günü Kerbela’da Olmak

Soru 14: Erbain ziyareti hakkında “Acaba Erbain günü Kerbela’da olmamız mı gerekir, yoksa bir gün öncesinde ve sonrasında orada bulunmakla da Erbain gününün sevabı alınır mı?”

Cevap: Şehitler efendisi İmam Hüseyin’in (a.s) ziyareti her zamanda müstehap ve büyük bir sevabı vardır. Ancak özel ziyaret zamanının sevabı, ziyaretin o özel zamanda yapılmasına özgüdür. Elbette o zamandan önce ya da sonra o özel sevabı ümit ederek yapmanın bir sakıncası yoktur.

 

İzdiham ve Erbain Öncesi Ziyaret

Soru 15: Erbain yürüyüşü kervanının müdürüyüm. Necef’ten Kerbela’ya yaya olarak gidiyoruz ve Erbain’den önce Kerbela’ya varıyoruz. Acaba Erbain ziyareti için Erbain günü Kerbela’da kalmamız gerekli mi, yoksa Kerbela’daki kalabalık ve izdihamdan dolayı Erbainden önce ziyaret yapıp ülkemize (örneğin İran’a) dönebilir miyiz?

Cevap: Kervan sorumluları ve kervandakiler arasında Erbain günü Kerbela’da bulunma anlaşması yapılmamışsa, şer’i bir sakıncası yoktur.

 

Harem Etrafından Ziyaret

Soru 16: Erbain günlerinde izdiham ve aşırı kalabalıktan dolayı İmam Hüseyin’in (a.s) haremine ve bazen Beynu’l Haremeyn’e (İmam Hüseyin (a.s) ile Hz. Ebulfazl’ın haremi arası) girmek çok zor ve bazıları için ise, imkânsızdır. Bazen de başkalarının rahatsız olmalarına yol açmaktadır. Bu şartlarda ziyaret duasını haremin etrafından okumak yeterli midir?

Cevap: Zikredilen varsayımda yeterlidir.

 

Adet Döneminde Bayanların Ziyareti

Soru 17: Bayanların adet dönemlerinde mukaddes mekânlara müşerref olmalarının hükmü nedir?

Cevap: Farz ihtiyat gereği, adet (hayız) olan bayanların Masumların (a.s) haremlerinde durmaları, yani İmam’ın (a.s) mukaddes kabrinin kubbesinin altında, pak ve mutahhar zarihin bulunduğu revakta bulunmaları caiz değildir. Ancak mescit (cami) olmamaları şartıyla hareme bağlı revak (avlu) ve bölümlerde durmanın ve bulunmanın sakıncası yoktur.

 

Erbaine Kadar Siyah Giyinmek

Soru18: İmam Hüseyin’in (a.s) Erbainine kadar siyah giymenin bir sakıncası (keraheti) var mıdır?

Cevap: İsmet ve taharet hanedanının (a.s) matem günlerinde ilahi şiarları yüceltme, hüzün ve keder göstergesi kastıyla siyah elbise giymek, ilahi sevabın verilmesine sebep olur.

 

Erbain Gününde Çalışmak

Soru 19: Erbain gününde çalışmak sakıncalı mıdır?

Cevap: Haddi zatında sakıncası yoktur.




Bu haber 5486 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AHKAM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI