Bugun...



Dans Etme ve Oynama Hükümleri

Bismillahirrahmanirrahim

facebook-paylas
Tarih: 07-10-2023 12:12

Dans Etme ve Oynama Hükümleri

Soru 1167: Düğün törenlerinde yapılan yerel oyunlar caiz midir? Bu törenlere katılmanın hükmü nedir?

Cevap: Farz ihtiyat gereği erkeğin oynaması haramdır. Kadının kadınlar için oynaması da eğer eğlendirici unvanı taşırsa, örneğin kadınlar toplantısı oyun partisine dönüşürse, sakıncalıdır ve farz ihtiyat gereği terk edilmelidir. Yine eğer şehvet uyandıracak veya fesada neden olacak şekilde veya haram fiil (haram müzik ve şarkı söylemek gibi) eşliğinde olursa ya da söz konusu mekânda namahrem bir erkek varsa, haramdır. Bu hükümde düğün meclisleri ile diğerleri arasında bir fark yoktur. Dans ve oyun toplantılarına katılmak da eğer diğerlerinin yaptığı haram işi onaylamak sayılır veya haram bir işi yapmayı gerektirirse, caiz değildir. Bunun dışındaki durumlarda sakıncası yoktur.

Soru 1168: Kadınlar toplantısında müzik çalınmaksızın oynamak haram mıdır, yoksa helal mi? Eğer haramsa, iştirak edenlerin toplantıyı terk etmeleri farz mıdır?

Cevap: Kadının kadın için oynaması eğer eğlendirici unvanı taşırsa, örneğin kadınlar toplantısı oynama partisine dönüşürse, sakıncalıdır ve farz ihtiyat gereği terk edilmelidir. Yine eğer şehvet uyandıracak veya haram iş yapmayı gerektirecek ya da bir fesada yol açacak olursa, haramdır. Yapılan haram işe itiraz unvanıyla söz konusu toplantıyı terk etmek, kötülükten sakındırmanın bir örneği sayılırsa, [orayı terk etmek] farzdır.

Soru 1169: Erkeğin erkek için, kadının kadın için veya erkeğin kadınlar arasında veya kadının erkekler arasında yaptığı yerel oyunların hükmü nedir?

Cevap: Farz ihtiyat gereği erkeğin oynaması haramdır. Kadının başka kadınlar için oynaması da eğer eğlendirici unvanı taşırsa, örneğin kadınlar toplantısı oyun partisine dönüşürse, sakıncalıdır ve farz ihtiyat gereği terk edilmelidir. Bunun aksi bir durumda da eğer şehvet uyandıracak veya fesada neden olacak şekilde veya haram fiil (haram müzik ve şarkı söylemek gibi) ile birlikte olursa veya namahrem bir erkek varsa, haramdır.

Soru 1170: Küçük kızların oyunlarını televizyonda veya diğer yerlerde seyretmenin hükmü nedir?

Cevap: Onu seyretmek, eğer şehvetin uyanmasına neden olur veya günah işleyeni ve davranışını onaylamak anlamına gelirse ya da fesada yol açarsa, caiz değildir.

Soru 1171: Eğer düğüne gitmek toplumsal adetlere saygıdan dolayı olursa, acaba oyun oynanması ihtimalinden dolayı [yine de] şer'an bir sakıncası var mıdır?

Cevap: Oyun oynanması muhtemel olan düğün törenlerine katılmak, haram işleyen kimseyi onaylamak anlamına gelmez ve harama düşmeye de sebep olmazsa, sakıncası yoktur.

Soru 1172: Kadının kocası için ve erkeğin de karısı için oynaması haram mıdır?-

Cevap: Herhangi bir haram işlemekle birlikte olmadıkça, kadının kocası için ve erkeğin de karısı için oynamasının sakıncası yoktur.

Soru 1173: Anne ve babaların, çocuklarının düğün törenlerinde oynamaları caiz midir?

Cevap: Haram oyun türünden olursa, babaların veya annelerin evlâtlarının düğün töreninde de olsa oynamaları haramdır.

Soru 1174: Evli bir kadın, kocasının haberi ve izni olmadan düğün törenlerinde yabancı erkeklerin karşısında oynuyor. Bu hareketi defalarca tekrarlamış ve kocasının bu hususta marufu (iyiliği) emretmesi ve münkerden (kötülükten) sakındırması onu etkilememiştir. Bu konuda ne yapmak gerekir?

Cevap: Bir kadının yabancı erkeklerin karşısında oynaması, mutlak olarak haramdır. Kadının, kocasının izni olmadan evden dışarı çıkması da yine özü itibariyle haram olup kocasına karşı serkeşlik etmesine (naşize) ve sonuç olarak onun nafaka hakkından mahrum bırakılmasına neden olur.

Soru 1175: Kadınların, çalgı aletlerinin kullanıldığı köy düğünlerinde erkeklerin önünde oynamalarının, dans etmelerinin hükmü nedir? Bu olay karşısında bizim görevimiz nedir?

Cevap: Kadınların yabancı erkeklerin önünde oynamaları ve aynı şekilde fesada ve şehvetin uyanmasına sebep olan her türlü oyun haramdır. Müzik aletlerinin kullanılması ve onları dinlemek de eğlendirici ve Allah yolundan saptırıcı nitelikte olursa, haramdır. Bu durumlarda mükelleflerin vazifesi münkerden (kötülükten) sakındırmaktır.

Soru 1176: Mümeyyiz (iyiyle kötüyü ayırt edebilen) erkek veya kız çocuğunun kadınların veya erkeklerin toplantısında oynamasının hükmü nedir?

Cevap: Bulûğ çağına ermemiş çocuk, ister erkek olsun, ister kız olsun mükellef değildir. Fakat yetişkinlerin onları oynamaya teşvik etmeleri uygun değildir.

Soru 1177: Oyun öğretim merkezleri açmanın hükmü nedir?

Cevap: Oyun eğitim merkezleri kurmak ve oynamayı yaymak, İslami sistemin amaçlarına aykırıdır.

Soru 1178: Erkeklerin, genel olarak nesebi veya sebebi yolla (evlenme yoluyla) kendilerine mahrem olan kadınların ve kadınların da kendilerine mahrem olan erkeklerin önünde oynamalarının hükmü nedir?

Cevap: Haram olan oyun oynama da erkek veya kadın olması arasında fark yoktur. Aynı şekilde mahremlerin veya namahremlerin karşısında oynamanın arasında hiçbir fark yoktur.

Soru 1179: Düğünlerde bastonla üstünlük gösterisi yapmak caiz midir? Eğer bu gösteriyle birlikte müzik aletleri kullanılırsa, hükmü nedir?

Cevap: Eğlence amaçlı bir spor oyunu niteliğinde olur ve insan hayatı için bir tehlike korkusu da olmazsa, özü itibariyle bunda bir sakınca yoktur. Ama müzik aletlerinin kullanımı Allah yolundan saptırıcı eğlence niteliğinde olursa, hiçbir şekilde caiz değildir.  

Soru 1180: Halay çekmenin hükmü nedir?

Cevap: Örfün nazarında oyun sayılırsa, oyun hükmündedir.




Bu haber 6721 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AHKAM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI