Bugun...


Musa Aydın

facebook-paylas
Hz. Fatıma (s.a) Zikrinin Fazilet Ve Faydaları
Tarih: 06-01-2022 15:31:00 Güncelleme: 28-02-2024 11:15:00


Bismillahirrahmanirrahim

1- Bütün Dünyadan Daha Hayırlı:

Hz. Resulullah (s.a.a) Hz. Fatıma’ya (a.s) bu mübarek zikri hediye ettiğinde ona şöyle buyurmuştu: “Fatıma! Her namazdan sonra 34 defa “ALLAH-U EKBER”, 33 defa “ELHAMDULİLLAH”, 33 defa da “SUBHANALLAH” söyler, ardından da bir defa “LA İLAHE İLLALLAH” dersen, bu senin için istediğin her şeyden ve dünya ve onda olan her şeyden daha hayırlıdır!” (El-Kâfi, c.2, s.342)

İmam Muhammed Bâkır (a.s): “Allah, Hz. Fatıma (s.a) zikrinden daha üstün bir hamd ile ibadet edilmemiştir. Eğer ondan daha faziletli bir şey olsaydı Resulullah (s.a.a) onu Hz. Fatıma’ya hediye ederdi.” (El-Kâfi, c.3, s.343)

2- Çok Zikir Hükmünde:

Allah-u Teala Kur’an’da şöyle buyurmaktadır:

“Ey iman edenler! Allah'ı çokça zikredin. * Onu sabah akşam tespih edin.” (Ahzap-41-42)

İmam Muhammed Bakır (a.s) bu ayetin tefsirinde şöyle buyurmuştur: “Hz. Fatıma tesbihi (zikri) Allah’ın “Allah’ı çokça zikredin.” buyurduğu zikirlerdendir…” (Vesâilü’ş-Şia,  c.6, s.441)

İmam Cafer Sâdık’a (a.s) çok zikrinin sınırı sorulduğunda şöyle buyurdu: “Resulullah’ın (s.a.a) Hz. Fatıma’ya öğrettiği 34, defa “Allah-u Ekber”, 33 defa “Elhamdulillah” ve 33 defa “Subhanallah” zikirlerini bir defa gece ve bir defa da gündüz söylersen, çok zikir ile Allah’ı anmış olursun.” (Müstedrekü’l-Vesâil, c.5, s.37)

3- Bağışlanma, Allah’ın rızasını Kazanma ve Şeytan’ı Uzaklaştırma Vesilesi:

İmam Muhammed Bâkır (a.s): “Kim Hz. Fatıma tesbihini söyler, ardından da bir defa Allah’tan mağfiret dilerse, bağışlanmış olur. Bu zikir dilde yüzdür ama (sevabı) amel terazisinde bindir. Bu zikir Şeytan’ı (insandan) uzaklaştırır ve Rahman olan Allah’ın rızasına vesile olur!” (Vesâilü’ş-Şia,  c.4, s.1023)

İmam Cafer Sâdık (a.s): “Kim farz namazdan sonra yerinden kalkmadan Hz. Fatıma (s.a) tesbihini söylerse, Allah onu bağışlar.”

4- Gece İbadet etmiş Gibi Olur:

İmam Cafer Sâdık (a.s): “İnsan yatağına girdiğinde değerli bir melek ve azgın bir şeytan onun yanına gelirler. Melek ona “Geceni hayırlı bitir ve gündüzünü hayırla başlat.” diye telkin ederken, Şeytan ona “Geceni günah ile bitir ve gündüzünü günah ile başla.” diye telkinde bulunur. Eğer Meleğin sözünü dinler ve Hz. Fatıma (s.a) zikrini söylerse, melek o şeytanı ondan uzaklaştırır ve uyanıncaya kadar onu korur… Ve Allah-u Teala o geceyi sabaha kadar ibadet etmiş gibi onun amel defterine sevap yazar.”

Nükte: “Bazı nakillerde bu zikrin uyurken söylenmesinin kötü rüyaları görmeye engel olduğu da geçmektedir.” (Ürvetü’l-Vüska, c.2, s.616)        

5- Namazın Sevabını bin kat artırır:

İmam Cafer Sâdık (a.s): “Her gün her namazdan sonra Hz. Fatıma zikrini söylemek benim nezdimde bin rekat namazdan daha sevimlidir!” (El-Kâfi, c.3, s.343)

6- Bedbahtlıktan korur:

İmam Cafer Sâdık (a.s) ashabından Ebu Harun ismindeki birisine şöyle buyurdu: “Ey Eba Harun! Biz çocuklarımızı namaza emrettiğimiz gibi Hz. Fatıma tesbihine de emrederiz. Sakın bu zikri ihmal etme. Zira hangi kul bunu ihmal etmezse bedbaht olmaz.” (El-Kâfi, c.3, s.343)

7- Hz. Emirü’l-Müminin Ali’nin (a.s) daimi zikri:

Şöyle buyurmuştur: “Vallahi Resulullah (s.a.a) bu zikirleri bana öğrettiği andan beri onu hiçbir zaman terk etmemişim.” Birisi “Hatta Sıffin savaşı gecelerinde bile terk etmediniz mi?” diye soruca, “Evet, Sıffin gecelerinde bile terk etmedim.” buyurdu.” (İhkâku’l-Hak, c.10, s.278)

8- Cennet Mükafatı:

İmam Cafer Sâdık (a.s): “Kim farz namazın ardından ayağını uzatmada (teşehhüd halinden çıkmadan) Hz. Fatıma tesbihini söylerse, Allah cenneti onun için kesinleştirir.”

(Bihârü’l-Envâr, c.82, s.332)

Birkaç Nokta:

1- Kaynaklarımızda bu zikrin nifaktan korunma, fakirliğin ve sıkıntıların giderilmesi, insanın bedenen ve ruhen güçlenmesi, duyma kaybının giderilmesinde de etkili olduğu kaydedilmiştir.

2- Bu zikri söylerken sayılara dikkat edip, ne çok ne de az olmamasına özen gösterilmelidir. Yani 34, defa ALLAH-U EKBER; 33 defa ELHAMDULİLLAH, 33 defa SUBHANALLAH ve sonunda bir defa da LAİLAHE İLLALLAH. Ardından da İmam Muhammed Bâkır’ın (a.s) hadisinde geçtiği üzere istiğfar etmek tavsiye edilmiştir.

3- Zikirlere ara vermeyip peş peşe söylemek gerekir. Ama acele etmeden, kelimelerin hakkını vererek ve mümkün mertebe anlamlarına dikkat ederek teveccüh ve huşuyla söylemek bahsi geçen sonuçları elde etmekte elbette etkili ve önemlidir.

4- Zikirleri namazdan sonra oturma şeklini bozmadan ve başka bir işe meşgul olmadan söylemek yukarıdaki hadislerde de vurgulanmıştır.



Bu yazı 2988 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI