Bugun...


Musa Aydın

facebook-paylas
Teberrük Etmek
Tarih: 10-06-2023 12:30:00 Güncelleme: 10-06-2023 12:30:00


Bismillahirrahmanirrahim

Neden Şiîler Haremin Kapı ve Duvarlarına Teberrüken El Sürer, Onları Öperler?

Cevap: Allah'ın veli kullarının eserlerine teberrüken el sürmek ve bu amaçla onları öpmek, Müslümanlar arasında yeni ortaya çıkmış bir olay değildir. Bu davranış biçiminin izlerini, Hz. Resulullah'ın (s.a.a) ve ashabının hayatlarında da görmek mümkündür. Hatta sadece Hz. Peygamber'in (s.a.a) ve ashabının değil, önceki peygamberlerin de bu işe teşebbüs ettikleri görülmektedir.

Şimdi Kur’an ve sünnet açısından Allah'ın veli kullarının eserlerine teberrük amacıyla dokunmanın ve onları öpmenin meşru olduğunun delillerine bakalım:

1- Kur’an-ı Kerim'de, doğru sözlü Yusuf'un, kendisini kardeşlerine tanıtıp onları affettiğini bildirdiğinde onlara şöyle dediğini okuyoruz:

"Benim bu gömleğimi götürün, babamın yüzüne sürün; görmeye başlar." [1]

Kur’an, kıssanın devamını şöyle anlatıyor:

"Müjdeci geldiğinde, gömleği Yakub'un yüzüne attı; hemen gözleri açıldı." [2]

Kur’an’ın bu açık beyanı, Allah'ın peygamberi Yakub'un bir başka peygamberin (Yusuf'un) gömleğini teberrüken yüzüne sürdüğünü ve hatta söz konusu gömleğin onun gözlerinin yeniden görmesine vesile olduğunu ifade etmektedir.

Bu iki değerli peygamberin davranışının, tevhit ve Allah'a tapma çerçevesinin dışında olduğu söylenebilir mi?

2- Şüphesiz ki aziz İslâm Peygamberi (s.a.a), Allah'ın evini tavaf ederken Hacer-i Esved'e el sürüyor ve onu öpüyordu. Buharî, kendi Sahih'inde şöyle diyor: Bir adam, Abdullah b. Ömer'e, Hacer-i Esved'e dokunmanın hükmünü sordu. İbn-i Ömer, ona şöyle cevap verdi: "Ben, Allah Resulü'nün (s.a.a) Hacer-i Esved'e eliyle dokunduğunu ve onu öptüğünü gördüm." [3]

Eğer bir taşa dokunmak veya onu öpmek, Allah'a şirk koşmak olsaydı, tevhit münadisi Resulullah (s.a.a) asla böyle bir şey yapmazdı.

3- Sahih ve Müsned hadis kitaplarında ve tarih ve sünen kaynaklarında, ashabın Hz. Peygamber'in elbise, abdest suyu, su kabı ve benzeri eserlerinin mübarekliğine inanarak onlardan uğur umdukları hususunda çok sayıda rivayet vardır. Bu rivayetlere müracaat edildiğinde, bu davranışın meşru ve sakıncasız oluşu hususunda en küçük bir şüphe kalmamaktadır.

Bu konudaki rivayetlerin tamamını burada zikretmemiz mümkün olmadığı için örnek olarak onlardan bazısına değiniyoruz:

a) Buharî'nin kendi Sahih'inde naklettiği, Hz. Peygamber'in (s.a.a) ve ashabının bazı özelliklerini açıklayan uzun bir rivayetin bir yerinde şöyle deniyor:

"Hz. Peygamber (s.a.a) abdest aldığında Müslümanlar Hz. Peygamber'in (s.a.a) abdest suyunu elde edebilmek için nerdeyse birbirlerini öldürüyorlardı." [4]

b) İbn-i Hacer şöyle diyor: "Çocukları Hz. Peygamber'in (s.a.a) yanına getiriyorlardı ve Hz. Peygamber (s.a.a) onları kutsuyordu." [5]

c) Muhammed Tahir Mekkî şöyle diyor: Ümmü Sabit'ten şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Allah Resulü (s.a.a) bize geldi ve asılı olan kırbanın ağzından ayakta su içti. Ben kalktım ve kırbanın ağzını kestim."

Muhammed Tahir Mekkî daha sonra şöyle diyor: "Bu hadisi Tirmizî rivayet etmiş ve sahih ve hasen olduğunu belirtmiştir. Bu hadisin şarihi de, “Riyazu’s-Salihîn” kitabında şöyle demiştir: "Ümmü Sabit, Hz. Peygamber'in (s.a.a) ağzının değdiği yeri saklamak ve ondan uğur ve bereket ummak için kırbanın ağzını kesmiştir. Nitekim ashap, Allah Resulü'nün (s.a.a) su içtiği yerden su içmeye çalışırlardı." [6]

d) Müslim, kendi Sahih'inde söyle rivayet ediyor: "Medine hizmetçileri sabah namazı vakti olunca, su kaplarıyla Hz. Peygamber'in (s.a.a) yanına gelirlerdi. Hz. Peygamber (s.a.a) mübarek elini o su kaplarından her birine ayrı ayrı sokardı. Bazen de soğuk bir sabah vakti Hz. Peygamber'in (s.a.a) huzuruna varırlardı. Hz. Peygamber (s.a.a), yine de elini o kapların içine daldırırdı." [7]

Böylece teberrük amacıyla Allah'ın veli kullarının eserlerini ziyaret etmenin, onlara yüz sürmenin, onları öpmenin cevazı ve Şiîlerin bu davranışları sebebiyle şirk ile suçlayan kimselerin tevhit ve şirkin anlamını doğru dürüst tahlil etmedikleri ortaya çıkmış oldu. Zira şirk ve Allah'tan başkasına tapmak, Allah'a tapmanın yanı sıra başka bir varlığı da ilâh kabul etmek veya Allah ile ilgili işleri ona izafe etmek ve onu kendi varlığında veya varlık âlemini etkilemede bağımsız ve Allah'tan müstağni olarak görmektir. Oysa Şia, Allah'ın veli kullarının eserlerini de tıpkı kendileri gibi Allah'ın yaratığı kabul etmekte ve bütün bunların hem var oluşlarında ve hem de etkili oluşlarında, hiçbir ortağı olmayan yüce Allah'a muhtaç olduğuna inanmaktadır. Şia, sadece Allah'ın dininin öncülerine karşı duydukları saygıyı ve besledikleri katışıksız sevgilerini açığa vurmak için onların eserlerine saygı göstermekte, teberrük amacıyla onları ziyaret etmektedir.

Eğer Şiîler, Hz. Peygamber'in (s.a.a) ve Ehlibeyti'nin (a.s) haremlerini ziyaret ederken onların türbelerini öpüyor, kapılarına, duvarlarına el sürüyorlarsa, bu sadece Hz. Peygamber'e (s.a.a) ve onun Ehlibeyti'ne (a.s) duydukları aşk sebebiyledir. Bu, insanî bir duygu meselesidir ki, âşık bir insanın vücudunda tecelli eder.

Nitekim tatlı dilli bir şair şöyle diyor:

"Selma diyarından geçtiğim zaman

Taşı duvarları öptüm durmadan

Gönlüme taht kuran, değildi diyar

Duvarı öptüren, diyardaki yâr."

 

 

 

-------------

[1]- Yûsuf, 93

[2]- Yûsuf, 96

[3]- Sahih-i Buharî, c.2, Kitab'ul-Hac, Bab-u Takbil'il-Hacer, s.151- 152, Mısır basımı.

[4]- Sahih-i Buharî, c.3, Bab-u Ma Yecuzu Min'eş-Şurut fi'l-İslâm, Bab'uş-Şurut fil-Cihad ve'l-Musalehe, s.195

[5]- el-İsabe, Hutbet'ul-Kitab. c.1, s.7, Mısır basımı

[6]- Muhamemd Takhir Mekkî, Teberrük'üs-Sahabe, birinci fasıl, s. 29, Ensarî'nin tercümesi

[7]- Sahih-i Müslim, c.7, Kitab'ul Fezal, Bab-u Kurb'un-Nebî Mi-n'en-Nas ve Teberrukuhum Bih, s.79. Daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki kaynaklara müracaat ediniz: (1) Sahih-i Buharî, Kitab'ul Eşribe. (2) Muvatta-i Malik, c.1, s.138, Peygamber'e Salâvat Gönderme Babı. (3) Üsd'ül-Gabe, c.5, s.90 (4) Müsned-i Ahmed, c.4, s.32. (5) el-İstiab, el-İsabe'nin hamişinde, c.3, s.631. (6) Feth'ul-Barî, c.1, s.281 ve 282



Bu yazı 2855 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI