Bugun...


Tevekkül Erol

facebook-paylas
İnsanların Perişanlığı
Tarih: 23-11-2021 20:40:00 Güncelleme: 23-11-2021 20:40:00


Bismih-i Teala

İmam Ali'nin(as) Nehcül Belağa’da insanların perişanlığını beyan etmesinin anlamı?

 

"Allah insanlardan ahid aldıktan sonra, birçok insan verdiği sözden döndü. Ahde vefa etmeyerek perişan oldu. Onlar Allah'ı hakkıyla tanıyamadı. Haddi aşarak O’na eş koştular. Şeytanlar insanların Allah’ı hakkıyla tanımasına engel oldular. Birçok İnsanı Allah'a kul ettirmemek ve O'na itaat ve ibadet yaptırmamak için istedikleri yöne yönlendirdiler. Birçok insan Şeytanların sözlerini kabul ederek Allah'tan uzaklaştı."

İmam Ali (as) geçmişten günümüze ve bugün insanların birçoğunun neden Allah'ı hakkıyla tanıyamama ve O'ndan uzaklaşma nedenlerini beyan etmektedir.

 Şeytanların (amaç İblis ve onun yer yüzündeki batıl sistemler, zalim yönetici, yer yüzünde fesad üreten ve insanları günaha teşvik eden avaneleridir.) bazen vesvese, bazen fitne ve bazen de direktifleriyle dünyada ki tüm nefsani çıkarları uğruna baskı, zulüm, gasp, tecavüz, katliam, cinayet ve farklı farklı korku tünelleri yaratarak, insanların birçoğunu Allah'tan uzaklaşmaktalar.

İnsan zelil ve onursuzca köleleşmeyi kabul ederek, insani değerini kayıp etmektedir.

İnsan ne kadar cahil, ahdine vefa etmeyen akıldan yoksun zalim bir varlıktır. Burada bir önceki yazıda arz ettiğim "ADALET, ÖZGÜRLÜK ve BAĞIMSIZLIK, özelliği ortaya çıkıyor.

Allah! ey insan Adil ol, bana verdiğin sözde ahdine vefa et ve Şeytanlara uyma, ama insanların birçoğu Allah'a verdiği sözden dönerek ahdini kırmakta, Şeytanlara itaat etmekte, adaletsizlik yaparak kendine en büyük zulmü etmektedir.

Allah! ey insan ben seni Özgür yarattım, Şeytanlar senin en büyük düşmanındır. Onlardan uzak dur. Ama insanların birçoğu Şeytanların direktifleriyle nefsinin esiri olmuştur.

Allah! ey insan ben seni Bağımsız ve Onurlu yarattım kimsenin kölesi ve bağımlılığı olma, ama insanların birçoğu iradelerini kayıp etmiş ve Şeytanların kölesi olmuş ve onurlarını yitirmiştir.

Allah insana iki hüccet "Delil, yönveren" bahşetmiştir. Harici (dış) ve Dahili (iç) hüccet. Harici hüccet Peygamberlerdir. Onlar Allah'ın vahiy emrini getirip açıklayarak Rısalet görevini yerine getirirler. Dahili Hüccet ise Akıldır. Peygamberlerin getirdiği vahiyi Akıl dinler alır, analiz ederek kabul eder ve insanı hak olan Allah'a doğru yönlendirir.

Eğer insanın hayatında bu iki Hüccet "yönlendirici" devre dışı kalırsa, insanın kalbi ve ruhu manevi karanlığa gömülür, karanlık ortamı Şeytanların cirit alanıdır.

Akıl Risaletin getirdiği vahiy ile bütün karanlıkları devre dışı bırakarak aydınlık ve nura götürür.

Rısalet ve Akıl nuruyla aydınlanmış bir kalp ve ruha Şeytanların musallat olması mümkün değildir.

İmam Ali'nin (as) "Şeytanlar insanların birçoğunu istedikleri yöne yönlendirdiler" buyruğu: Şeytanların; hayatı Risalet ve Akıl yoksunu insanların karanlığa gömülmesiyle kolayca onlara musallat olur anlamındadır.

Tamda burada Şeytan ve avaneleri toplumun dinamizmi olan Z kuşağı yeni nesil gençliğinin Akılını manifile edip Risalet ve vahiyi soyutlayıp devre dışı bırakarak, sadece beyin gücüne dayalı güç sende, sen her şeyi yaparsın safsatası yaratarak gençliği elde tutmaya çalışmaktalar.

Böyle ki durumda en büyük vazife vahiy ilmiyle kendilerini donatmış alimler, akıl sahibi, akil ve aydın insanlarla beraber elele fikir birliği ile yüklendikleri ilahi vazife gereği hakkıyla planlı bir çalışmayla gelecek nesli kurtarma çalışmasını yapmalılar.

Tevekkül Erol



Bu yazı 2713 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI