Bugun...



Matem Hükümleri

Şüphesiz Muharrem ayı, masum İmamların en üzgün olduğu aydır...

facebook-paylas
Güncelleme: 16-06-2020 17:06:15 Tarih: 03-09-2019 09:53

Matem Hükümleri

Matem Merasimlerinde Müzik


Soru: İmam Hüseyin (a.s) için düzenlenen matem merasimlerinde eğlence ve müzik aletlerinden yararlanmanın hükmü nedir?


Cevap: Eğer haram eğlencelere özel çalgılar olursa, kullanmak caiz değildir. Ama hem helal ve hem de haram yolda kullanılan alet ise, helal işler için kullanmanın bir sakıncası yoktur.


Soru: Matem merasimlerinde; borazan, ney ve flüt çalmanın hükmü nedir?


Cevap: Müzik aletlerini, günah toplantılarına uygun olacak türde oynatıcı ve eğlendirici bir şekilde çalmak haramdır.


Soru: Matem merasimlerinde veya matemlerin dışında davul ve trampet çalmanın hükmü nedir?


Cevap: Eğer alışılagelmiş bir tarzda ve eğlendirmeyecek şekilde çalınırsa sakıncası yoktur.


Kama Vurmak


Soru: Acaba başa kama ile vurmak caiz midir?


Cevap: Günümüzde başa kama ile vurmak kabul edilir bir şey değildir ve anlaşılabilir bir cevabı da bulunmamaktadır. Ayrıca mektebin kötü tanınıp, itibarının düşmesine sebebiyet verdiği için sakınmak gerekir.


Soru: Kamayı gizlide vurmak caiz midir ve eğer bu hususta bir görüş varsa vazife nedir?


Cevap: Kama vurmak, örfte kederli ve üzgün olmanın bir belirtisi olmadığı gibi, İmamların döneminde ve ondan sonraki dönemlerde de kullanılmamıştır. Bu hususta masumların hiçbirinden genel veya özel onay bulunmamaktadır, ayrıca günümüzde mezhebin itibarının sarsılıp, adının kötü anılmasına sebebiyet vermektedir. Bu yüzden hiçbir durumda caiz değildir. Eğer bu konuda görüş olsa bile, doğruluk şartlarına sahip olmadığından geçersizdir.


Zincir Vurmak


Soru: Bazı Müslümanların yaptığı gibi bedene zincir ile vurmanın hükmü nedir?


Cevap: Eğer alışılagelmiş şekilde yapılırsa ve örf tarafından matemde üzüntünün belirtisi olarak kabul ediliyorsa, sakıncası yoktur.


Soru: Jiletli zincirleri vurmanın hükmü nedir?


Cevap: Denilen zincirleri vurmak, eğer mezhebin itibarını halkın gözünde düşürecekse veya bedene önemli derecede zarar verecekse caiz değildir.



Sine Vurmak


Soru: Matem merasimlerinde üstü çıkararak sinevurmanın hükmü nedir?


Cevap: Bir sakıncası yoktur. Ancak fesada sebebiyet verecekse caiz değildir. Kadınların namahrem erkeğin bedenine bakmaması gerekir.


Matem Merasiminde Zıplamak


Soru: Sine vurulduğunda aşağı yukarı zıplamanın hükmü nedir?


Cevap: Müminler, şehitlerin efendisi İmam Hüseyin'in (a.s) matem merasiminde uygun olmayan her türlü işten sakınmalıdırlar. Ama eğer denilen hareketler matemin konumunu zayıflatmayacaksa sakıncası yoktur.


Mersiye Okumak


Soru: Kadınların düzenlemiş olduğu bazı matem merasimlerinde, mersiye okuyan kadındır ve sesi hoparlörden dışarı çıktığı için yoldan gecen erkekler de duymaktadır. Acaba bu caiz midir?


Cevap: Kadının sesi raybe (fitneye, harama ve keyif almaya itme), lezzet alma ve şehveti uyandırmaya neden olursa caiz değildir.


Matem Merasimi Ve Namaz


Soru: Eğer matem merasimine katılmak farzı terk etmeye neden olursa, katılmaması daha iyi değil midir? Yoksa merasimlerde bulunmamak insanı Ehlibeyt'ten uzaklaştırır mı?


Cevap: Hiç şüphesiz namaz farzdır ve namazın fazileti Ehlibeyt'in matem merasimlerine katılmaktan önde gelir. İmam Hüseyin'in (a.s) yasına katılma bahanesiyle kazaya bırakmak caiz değildir. Bu ikisini yerli yerinde yaparak, çakıştırmamak mümkündür.


Soru: Namazı ilk vaktinde cemaatle kılmak mı iyidir, yoksa İmam Hüseyin'in (a.s) matem merasimine devam etmek mi?


Cevap: Cemaat namazı önceliklidir. İmam Hüseyin Aşura günü savaşın ortasında öğle namazını kılmıştır. Dolayısıyla Ehlibeyt'in takipçileri de her halükarda namazı ilk vaktinde cemaatle kılmalıdırlar. Bütün İmamların ve ashabının çekmiş olduğu zahmetler hatta şehit olmalarının nedeni dinin hâkim olmasıdır. Bunun başında Allah'ı tanımak ve namaz gelmektedir.


Soru: Cami ve Hüseyniyelerde düzenlenen Kur'ân okuma ve matem merasimlerinin sesi hoparlörden çok çıkıyor. Öyle ki bu komşuların rahatsız olmasına neden olmaktadır. Bunun hükmü nedir?


Cevap: Bu tür merasimleri ve dini toplantıları uygun zamanlarda düzenlemek en önemli ve müstehap amellerden biridir. Bu merasimleri düzenleyenlerin etraftaki komşuları rahatsız etmemeleri gerekir.


Aşura Günü İçin Nezir Etmek


Soru: Aşura gününde, helim dağıtacağını nezir eden birisi bunun yerine başka bir yemek dağıtabilir mi? Ayrıca bunu Aşura'dan başka bir günde yapabilir mi?


Cevap: Nezir, muteber şer'i akitle yapılmışsa nezrettiği gibi yapması gerekir. Ama eğer akit okunmamışsa istediğini yapabilir.


Muharrem Ayında Süslenme


Soru: Muharrem ayında yüzü ip ile temizlemenin, saçları boyamanın ve kadınların makyaj yapmasının hükmü nedir?


Cevap: Eğer günah olarak ve İmam Hüseyin'in (a.s) matemine saygısızlık olacak şekilde yapılmazsa bir sakıncası yoktur. Fakat inançlı Müslümanların bu tür işleri başka aylarda, uygun günlerde yapmaları daha iyidir. İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmaktadır: "Allah bizim Şialarımıza rahmet etsin, onlar bizim üzüntümüzde üzüntülü, mutluluğumuzda da mutludurlar."


Şüphesiz Muharrem ayı, masum İmamların en üzgün olduğu aydır.


Muharrem Ayında Düğün Yapmak


Soru: Muharrem ayında nikâh kıyıp, düğün yapmak haram mıdır?


Cevap: Bu tür törenleri düzenlemek, eğer günah ve İmam Hüseyin'e saygısızlıkla birlikte olmazsa bir sakıncası yoktur. Fakat unutulmamalı ki, bunda hiçbir bereket bulunmaz, inançlı Müslüman bu tür işlerini Muharrem ayının dışında, uygun ve sevinçli günlerde yapmalıdır.


Matemlerde Siyah Giyinmek


Soru : Masum İmamların şehadet yıl dönümlerinde ve onlar için düzenlenen matem merasimlerinde siyah elbise giymenin hükmü nedir?


Cevap: Ehlibeyt'in, özellikle de İmam Hüseyin'in (a.s) mateminde, yaslı ve üzüntülü olunduğunu göstermek için siyah elbise giyilmelidir ve bu durumlarda kesinlikle mekruh değildir.




Bu haber 567 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SORU-CEVAP Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI