Bugun...



İmam Ali’nin (a.s) Üstünlüğü

Bismillahirrahmanirrahim

facebook-paylas
Tarih: 28-05-2021 13:54

İmam Ali’nin (a.s) Üstünlüğü

Soru: Sitenizde gezinti yaparken İmam Ali'nin kısaca hayatı anlatılan bölümde “Kenz'ül Ummal c. 1, s. 625” kaynak gösterilerek "Ali, insanların en üstünüdür; bunu kabul etmeyen kafirdir." Bu nasıl bir mantık, bu nasıl bir Muhammedi tebliğ ve bunu nasıl tevhid ile, vahdaniyyet ile, teslimiyyet ile bağdaştırabiliriz? Bir buçuk milyar alem-i İslam'ın yüzde doksanından fazlasını cehenneme doldur; İranlıları da cennete; olacak şey değil! Allah'ın selamı ve rahmeti Ehli Beyt'in hakiki dostlarının üzerine olsun, (zaten öyledir). Ökkeş Deniz.

Cevap: Selamun Aleykum! Ökkeş isimli arkadaşın öfke dolu yazısı beni bağışlasın, hem aceleciliğinden ve hem de bilgisizliğinden kaynaklanmış olsa gerek. Zira yazdığı hadis, evvela "Sünni Kaynaklı" bir hadistir. Ve onun verdiği kaynağın dışında daha bir çok Sünni kaynakta da nakledilmiştir: İşte onlardan bir kaçı daha: Tehzibü’t-Tehzip (İbn-i Hacer Askalani), c. 9, s. 419; Mecmeü’z-Zevaid (Heysemi), c. 9, s. 116 ve 158; el-Evsat (Taberani); Tarih-i Bağdat (Hatip Bağdadi), c. 7, s. 421, c. 3, s. 19, c. 4, s. 391; Künüzü’l Hakaik, s. 92; er-Riyadu’n-Nadire, c. 2, s. 220; Zehairü’l Ukba (Muhibbuddin Taberi), s. 92; el-İsabe (İbn-i Hacer), c. 1, s. 217.

Eğer gerçekten bir yanlış varsa veya bir itham söz konusuysa (sizin zannınıza göre), bunu bizzat Sünni kaynakları ve Sünni alimleri yapmıştır; başkalarını suçlayacağınıza, gidin onları suçlayın. Biz onların yalancısıyız(!!!)

Saniyen bu hadisteki küfürden maksat, sizin anladığınız itikadî küfür değil, ameli küfürdür. Yani bunu inaden kabul etmeyen kimse, bir büyük hakikati gizlemiş (küfr maddesinin lügattaki manası da budur zaten) sayılır ve veballidir. Ama itikadi kafir sayılmaz tabi. Bu tür ameli küfürlere başka bir örnek isterseniz, mesela yine her iki tarafın kaynaklarında nakledilen şu hadisi gösterebiliriz: Allah Resulü'nden (s.a.a) şöyle nakledilmiştir: "Bilerek namazı terk eden, kafirdir." İşte buradaki küfürden maksat da itikadî küfür değil, amelî küfürdür. Yoksa Allah'a ve diğer itikadî konulara inanan bir kimsenin, namaz kılmadığında itikaden kafir olduğunu kimse söylememiştir. Ama çok büyük bir günahkar ve fâsıktır. Kaldı ki sizin bahsettiğiniz bilmem kaç milyar insan hakkında hele, böyle bir şey asla düşünülemez. Zira onlar gözlerini açıp hep kendilerine sunulan aynı şeyleri duymuş, okumuşlar. Sizin gibilerin böyle şeylerden haberi olmadığına göre, onların bunlardan ne haberi olacaktır? Elbette bu tür faziletlerde daima Allah Resulü (s.a.a) istisnadır. Zira Hz. Ali'yi (a.s) eğiten zaten odur. "O, Üstad-ı Murtaza'dır." Onlar bir nurdan yaratılmışlardır ve Kur'an'ın açık ifadesiyle, o Hz. Resul'ün (s.a.a) nefsi konumundadır. "Mübâhele ayeti" diye meşhur olan Âl-i İmrân suresi 61. ayetin tefsirine bakılabilir.

Allah'ın selamı Allah’ın, Resul’ün (s.a.a) ve Ehl-i Beyti'nin (a.s) bütün gerçek dostlarına olsun. Allah cümlemizin gözlerini doğrulara açsın ve bilgisizce söylenen söz veya davranışlardan korusun. Amin!




Bu haber 562 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SORU-CEVAP Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI