Bugun...



Hz. İbrahim’in İmameti

Bismillahirrahmanirrahim

facebook-paylas
Tarih: 21-12-2020 16:20

Hz. İbrahim’in İmameti

Soru: Esselamu Aleykum... Ben ehli sünnete mensup bir Sünni'yim. Geçenlerde bana bir Caferi arkadaş “Erenler” isminde bir dergi hediye etti. Bu dergide imamet hakkında bir makaleyi okuyunca kafama bir soru takıldı. Arkadaşa sordum, bilmediğini ancak bu siteye sorarsam cevabını vereceğini söyledi. Ezcümle siz Caferiler imameti Kur'an'dan sadece bir ayeti delil göstererek kafanıza göre yorum yapmışsınız. Bakara suresi 124. ayetinde şöyle bir yorum yapmışsınız: Hz. İbrahim’in (a.s) imameti ayetteki hitap ve imamet makamına yüceltilmesi ömrünün sonlarında gerçekleşmiştir ve Allah-u Teala onu bir takım imtihanlara tabi tutmuştur. Kişisel liyakatini ispatladıktan sonra kendisine imamet makamı verilmiştir... Şimdi Allah aşkına söyleyin bana Hz. ibrahim'i (a.s) Allah-u Teala nasıl imtihana tabi tutuyor? Hz. İbrahim'in (a.s) Allah nasıl bir insan olduğunu bilmiyor mu ki (haşa) onu peygamber yapıyor? Ben burasını bir türlü anlayamıyorum. Birde siz Caferiler Kur'an'dan bir takım ayetleri kendi kafanıza göre yorum yapıyorsunuz... Sizlerin kişiliğini anlamak gerçektende zor geliyor.. Allah hidayet etsin size .. Amin, inşaallah.....

Cevap: Sayın Sünni kardeşim, Allah rızası için bari ayeti baştan sona bir dikkatli okusaydın da öyle yazsaydın, muhterem? Mübarek, ayeti de mi biz uydurduk. Sen, ayetin orijinalindeki "Allah İbrahim'i bir takım kelimelerle imtihan etti.." cümlesini görmez misin? Yoksa görürsün de...

İmtihana gelince, Hz. İbrahim'in (a.s) ne olduğunu bilen Allah, senin benim ne olduğumuzu bilmiyor muydu? Peki, bildiği halde bizi neden türlü imtihanlara tabi tutuyor? İmtihanın varoluşu gerçeği (ki her kes için istisnasız söz konusudur) bir meseledir; bunun felsefe ve hikmeti başka bir mesele. Bunun sırrı, liyakatlerin insanın kendisine ve daha da önemlisi önderliğini yapacak topluma aşikar olmasıdır, Allah'a değil.

Hz. İbrahim'in (a.s) imtihanlarının neler olduğunu ve ne zaman gerçekleştiğini bilmek için ise, bari bir iki tefsir kitabına bak, en azından kendi tefsir kitaplarınıza.. Kur'an'ı kimin kafasına göre yorumladığı hakkında da yine maalesef kafadan sıkmışsın, muhterem kardeşim. İşte tefsir kitapları ortada; eğer seviyen yetiyorsa, al bir mukayese yap ve kimin kafasına göre yorumladığını gör. Özellikle İmamet ve bir takım ihtilafi konularda. O zaman görürsün ki bu ayetlerin hemen hepsinin tefsirinde Caferiler, hadislere, hem de sadece kendi kaynaklarındakilere değil, bizzat Sünni kaynakları da referans göstererek istinad etmektedirler.

Siz bu ayetlerin bir tanesini gösterin ki hadislere dayanmadan tefsir edilmiş olsun. Hem de sizin hadislerinize.. Bir de sizin tefsircilerinizin bu ayetlerin tefsirinde nelere ve hangi hadislere dayanarak tefsir ettiklerine bir bakın... selametle.    




Bu haber 734 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SORU-CEVAP Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI