Bugun...



Humus Konusu

Bismillahirrahmanirrahim

facebook-paylas
Tarih: 22-12-2020 15:57

Humus Konusu

Soru: Zekat, Şia fıkhına göre sadece dört şeyde farzdır. Oysa humus bütün gelirlere taalluk eder. Buna göre humus zekattan daha önemli olmalıdır. Oysa humus hakkında Kur'an'da sadece bir ayet ve zekat hakkında ise, onlarca ayet vardır. Halbuki bu anlayışa göre tam tersi olması gerekmez miydi?

Cevap: Muhterem kardeşim, Kur'an-ı Kerim’de kullanılan zekattan maksat bugün ıstılah olarak fıkıhta kullanılan zekattan farklıdır. Yani Kur'an'da zekat denilince, fıkıhta ıstılah haline gelen zekatın yanı sıra humus da dahil bütün mali haklar kastedilmektedir.

Dolayısıyla zekatın önemini vurgulayan onlarca ayet aslında humusun da önemini vurgulamaktadır. Nitekim Kur'an-ı Kerim, fıkıh ıstılahında kastedilen zekattan bahsederken, “zekat” kelimesi yerine “sadaka” kelimesini kullanmıştır. (Tevbe, 60)

Dolayısıyla hem fıkıh ıstılahında kastedilen zekattan sadece bir ayette bahsedilmiştir; (Tevbe, 60) hem de humustan (Enfal, 41) Zekat kelimesi geçen diğer ayetlerde ise her ikisini de içine alan genel anlamda bütün mali haklar dikkate alınmıştır.




Bu haber 921 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SORU-CEVAP Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
İLAN PANOSU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI