Bugun...


Erbain Ziyareti Hükümleri - 1
Tarih: 19-08-2023 12:48:05 Güncelleme: 22-08-2023 10:50:05 + -


Bismillahirrahmanirrahim

facebook-paylas
Tarih: 19-08-2023 12:48

Erbain Ziyareti Hükümleri - 1

Erbain Ziyaretinin Hükmü

Soru 1: Günümüz koşulları dikkate alındığında, bu zamanda Erbain ziyaretine gitmek farz mıdır?

Cevap: Erbain ziyareti müstehaptır.

 

Kanunlara Uymak

Erbain Ziyareti İçin Pasaport

Soru 2: Erbain ziyareti için vize almanın hükmü nedir?

Cevap: Her durumda kanun ve yasalara uymak gerekir.

 

Başkasının Pasaportunu Kullanmak

Soru 3: Erbain ziyareti günleri yaklaşıyor ve pasaport çıkarmak için yeterli süre bulunmamaktadır. Acaba ben kardeşimin rızasıyla onun pasaportunu kullanarak Erbain ziyaretine gidebilir miyim? Acaba ziyarete bu şekilde gitmenin şer’i bir sakıncası var mıdır?

Cevap: Her hâlükârda kanun ve yasalara uymak gereklidir; kanun ve yasalara aykırı davranmak caiz değildir.

 

Eğitim Zamanı Erbain Ziyaretine Gitmek

 

Soru 4: Eğitim - öğretim zamanı Erbain ziyaretine gitmenin öğrenciler için bir sakıncası var mıdır?

Cevap: İlgili kanun ve yasalara tabidir.

 

Hastalığın Artabileceği Varsayımıyla Yolculuk

Soru 5:

1) İmamların (a.s) Erbain ziyaretini tavsiye etmeleri ve sevabı dikkate alınarak, yaşlı annem Erbain ziyaretine gitmek istemektedir. Ancak son zamanlarda hasta olmasından dolayı doktorlar cismi zayıflığı, hastalığının yeniden nüksetmesi ve bu nüksetmeden dolayı da hastalığının artabileceği ihtimali nedeniyle onun bu yolculuğa çıkmasını yasakladılar. Erbain ziyaretine gitmesinin hükmü nedir?

2) Aynı şekilde büyük annem de gitmek istemektedir; ancak diz ağrısı bulunmaktadır. Acaba ağrılarının artma olasılığı durumunda bu yolculuğa çıkması caiz midir?

Cevap: 1) ve 2) Eğer onlar için önemsenecek oranda bir zararı olursa, caiz değildir.

 

Babanın İzni Olmadan Yolculuğa Çıkmak

Soru 6: Üniversitede son dönem öğrencisiyim. Erbain ziyareti için Kerbela’ya gitmek istiyorum; ancak Erbain ziyareti döneminde kalabalık olması ve başka nedenlerden dolayı babamın gitmeme izin vermeyeceğine eminim. Acaba ailemin bilgisi olmadan yolculuğa çıkıp ve yolculukta onları bilgilendirsem olur mu?

Cevap: Eğer haber vermeden yolculuğa çıkmanız ebeveynlerinizin eziyet ve rahatsız olmasına neden olursa, caiz değildir. Eğer babanız babalık şefkatiyle yolculuğa çıkmanızı nehiy ediyorsa (istemiyorsa), (babanızın sözüne) itaat ediniz.

 

Borçlunun Yolculuğu

Soru 7: Akraba ve dostlarına borçlu olan kimse Erbain ziyaretine gidebilir mi?

Cevap: Eğer borcunu ödeme zamanı gelmemişse veya borç veren kimse borçluya borcunu ödemesi için mühlet verirse, sakıncası yoktur. Ancak borcunu ödeme zamanı gelmiş ve borcu ödeyecek durumdaysa ve borç verenin de borcu talep etmesi durumunda, ilk önce borcunu ödemelidir. Eğer mükellef ödenme vakti gelen borcu ödememek gibi bir farzı terk etme kastıyla yolculuğa çıkarsa, namazı tam kılmalıdır. Ancak bu kastı (bir farzı terk etme) taşımaksızın yolculuğa çıkmışsa, her ne kadar bir farzın terk edilmesini gerektirse de, namazı yolcu namazı gibi kılmalıdır.

 

Erbainle İlgili Nezirler

Erbainde Yemek Pişirme Nezri ve Erbain Ziyareti

Soru 8: Her yıl Erbain gününde yemek pişirme nezri olan bir bayan, bu yıl Erbain yürüyüşüne katılmayı amaçlamakta ve Erbain günü Irak’ta olacaktır. Görevi ve nezrini eda etme yöntemi nasıl olmalıdır?

Cevap: Eğer şer’i nezir akdi okumamışsa, nezre amel etmesi farz değildir; ancak nezir akdini şer’i şartlarına uygun olarak okumuşsa, nezir ettiği şekilde amel etmelidir. Onu ihlal etmek (aksine davranmak) caiz değildir.

 

Nezrin Zamanını Değiştirmek

Soru 9: Erbain günü nezri olan kimse, nezrini Erbainden bir gün önce yerine getirebilir mi?

Cevap: Nezre mahsus olan akdi -tam ilmihal kitaplarında zikredildiği gibi- okumamışsa, ona amel etmek gerekmez ve değiştirebilir. Ancak nezir akdi nezre has lafızlarla okunmuş ve belirli günlere aitse, nezrine göre amel etmelidir.

 

Halkın Nezirlerinden Geriye Kalanlar ve Yatırım

Soru 10: Ben ve bazı arkadaşlarım Erbain için biraz para topladık. O paranın bir kısmı arttı ve gelecek seneki Erbaine kadar da kullanılmayacak; (bu parada) sadece Erbainde kullanılması şartıyla toplanmıştır;

1) Bu parayı bankaya yatırabilir miyiz ve ondan elde edilecek karı da gelecek Erbainde kullanabilir miyiz?

2) Şimdilik “Karzu’l Hasen” (bankanın vadesiz mevduat) hesabındadır. Bankanın Karzu’l Hasenesinin bir sakıncası var mıdır?

Cevap:

1) Eğer para sahiplerinin rızasıyla olur ve kar, İslami akitlerden birinin adı altında alınırsa, sakıncası yoktur.

2) Karzu’l Hasene hesapları sakıncasızdır.




Bu haber 522 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AHKAM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI